Manuel araba nasıl kaldırılır hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Manuel araba kaldırma sırası ve ışıklarda araba nasıl kaldırılır işte detaylar.
Manuel araba, vites ve pedallar kullanılarak oldukça basit bir şekilde kaldırılabilir. Ancak araba kaldırılırken bilinmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Sürücünün pedallar arasında uyumlu bir şekilde ayağını hareket ettirebilmesi şarttır. Pedalları uyumlu bir şekilde kullanan sürücüler arabanın stop etmesi sorunu ile karşı karşıya kalmaz.
Manuel arabalar kaldırılırken dikkat edilmesi gerekenler, araba kaldırma sırası ve bazı püf noktaları yazımızda derledik.
Araba Nasıl Çalıştırılır
İlk kez araba kullanacaklar için aşağıdaki video’da arabanın nasıl çalıştırılacağı anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra sürü koltuğunu ilk oturanların ilk yapması gerekenler ve sınavdan geçmenin püf noktaları anlatılmaktadır.
Yokuşta ya da düz zeminde fark etmeksizin püf noktaları dikkate alarak sorunsuz bir şekilde aracınızı kaldırabilir ve yola koyulabilirsiniz. Işıklarda ise aracınızın boşta ya da viteste olmasına bağlı olarak iyi bir gaz debriyaj dengesi ile kolayca tekrar kalkabilirsiniz.
Ehliyet Sınavı ve Ehliyet Fiyatları Hakkında
Ehliyet sınav tarihleri belli oldu. Ehliyet sahibi olmak isteyenlerin araştırma konusu ehliyet sınavı ne zaman gibi soruların yanıtı belli oldu. Yaklaşan sınav tarihlerini takip edebilirsiniz. Ehliyet fiyatlarının zamlı güncel fiyatları çok tepki toplarken bir düzenleme getirilmesi bekleniyor. Ehliyet için gerekli belgeler nelerdir? Ehliyet başvurusuna gitmeden önce evraklarınızı tamamlamanızı tavsiye ederiz. Ehliyetli sürücülerin ehliyetine alkol, drift vs. gibi suçlardan el konulması hakkında bir düzenleme getirilmesi beklenilmektedir.
Manuel Araba Kaldırma Sırası
Manuel araba kaldırma sırası arabayı çalıştırırken takip etmeniz gereken aşamaları içermektedir. Bu aşamaların her biri gerçekleştirilirken pedallar arasında ayaklar uyumla hareket etmelidir. Debriyaj kavrama noktası her arabada farklı olabilir.
Arabanın debriyaj kavrama noktasına dikkat edilmeli ve bu noktaya göre araba kaldırılırken gaz, fren ve debriyaj dengesi kurulmalıdır.
- Debriyaja tamamen basılmalı ve vites boşa alınmalıdır.
- Aracın kontağı çevrilerek çalıştırılmalıdır.
- Frene basılmalı ve el freni indirilmelidir.
- Vitesi debriyaja basarak 1’e alınmalıdır.
- Debriyajdan ayak çekilirken gaza basılır.
- Araba kaldırılır.
Araba kaldırma düz yolda bu şekilde yapılan bir işlemdir. Sürücülerin zorlandıkları nokta ise debriyajdan ayağın çekilirken gaz verilmesi aşamasıdır. Bu aşamada yaşanan en büyük sıkıntı uyumsuz bir pedal değişimi nedeni ile arabanın kapanmasıdır. Bu sorunu önlemek için pedallar arasında uyumla ayak kaldırılıp indirilmelidir.
Işıklarda Araba Nasıl Kaldırılır
Işıklar araba kaldırmak için öncelikle ışıklara yaklaştığınızda arabayı boşa alabilirsiniz. Araba boştayken frene basmanız gerekir. Yeşil ışık yanması halinde ayağınızı frenden çekip debriyaja basarak arabayı 1.vitese almalı ve ayağınızı debriyajdan çekerken gaz vererek kalkmalısınız. Tüm bu adımları hızlı bir şekilde yaparak arabanın yığılmasını engellemelisiniz.
Işıklarda arabayı kaldırmadan önce araba zaten 1.vitesteyse bu durumda ayağınızı frenden kaldırırken gaz vererek arabanın durmasına izin vermeyecek şekilde arabayı kaldırmalısınız. Gaz verme ile debriyajdan ayağınızı kaldırma süreci arasında bir uyum olmalıdır. İkisi de aynı anda yapılmalıdır.
Arabayı Kaldırmanın Püf Noktaları
Arabayı kaldırmanın püf noktaları aslında arabanın dilinden ne kadar anladığınız ile ilişkilidir. Araba da sizin gibi yol boyunca farklı ihtiyaçlar duyar. Arabanın yokuş çıkarken kullanımı ile yokuş inerken ve düz yoldaki kullanımı birbirinden farklı olmalıdır.
Yokuş çıkarken vites arttıracaksanız mutlaka devir saatinin 3.5 görmesi hatta biraz da geçmesi gerekir. Böylece araba yığılmadan yokuş çıkarken devirden düşmeden yeni vitese uyum sağlayabilir. Vites yükseltirken gaza düz yolda bastığınızdan biraz daha fazla basmalısınız. Bu tarz püf noktaları aslında arabayı devirli kullanmanın yollarıdır. Arabayı kaldırmanın bazı basit püf noktaları;
- Debriyaj ve gaz arasındaki dengeyi bozmadan ayaklarınızı kullanmalısınız.
- Kontağa anahtarı taktıktan sonra arabanın panelindeki ışıkları yanacaktır. İkaz ışıkları söndükten sonra arabayı çalıştırın. Bu arabanın çalışmaya hazırlanmasını sağlayacaktır.
- Aracınızı kaldırmadan önce nasıl bir zeminde olduğunuza bakın. Araç düz zeminde ise normal bir şekilde aracı kaldırabilirsiniz.
- Araç yokuş yukarı pak halinde duruyorsa arabayı kaldırırken biraz daha fazla gaz vermeniz gerekir. El frenini indirirken temkinli olmanız gerekir. El frenini indirdikten sonra gaz vermekte gecikirseniz araba geri kaçacaktır.
- Araç yokuş aşağı park halinde duruyorsa arabayı kaldırırken fazla gaz vermemeniz gerekir. El frenini indirirken temkinli olmanız gerekir. El frenini indirdikten sonra hemen gaz vermeniz arabanın olması gerekenden daha hızlı bir şekilde yola atılmasına neden olacağından kontrolünüzü kaybedebilirsiniz.
Manuel araba ilk nasıl çalıştırılır?
Manuel aracı ilk çalıştırmadan önce yapılması gereken 2 adım vardır.
– Vitesi boşa alıp çalıştırmak.
– En solda bulunan debriyaj pedalına sonuna kadar basarak kontağı çevirmeniz.
Yarım debriyaj ne zaman yapılır?
Acemi sürücülerin düz yolda bile yarım debriyaj ile araç kullandıkları yanlıştır. Yarım debriyajın kullanılması gereken yerler aracı başta kaldırırken ve rampadan kaldırırken genelde kullanılmaktadır. Aksi durumlarda yarım debriyaj kullanımı baskı balataya zarar vermektedir.
Daha fazla ilgili içerik;